štvrtok 5. januára 2012

Marja Holécyová - Prekliatie


zdroj: fragment.sk
Autor: Marja Holécyová
Názov: Prekliatie
Séria: Mariotovi dediči
Diel: štvrtý
Žáner: fantasy, pre deti a mládež, mágia
Upozornenie: Ak ste nečítali prvý, druhý či tretí diel už nasledujúce riadky môžu naspoilerovať jeho dej, pokračujte len na vlastné nebezpečenstvo!

Strhujúci záver slovenskej fantasy série! Láska Mije a Mieseaga, ktorú sa snažili skryť pred očami verejnosti, je podrobená skúške. Rozhodujúca bitka sa neodvratne blíži. Uprednostní Miseag lásku k Miji alebo nakoniec predsa len podľahne moci Knihy odpovedí? Ak chcete zistiť, kto v rozhodujúcej bitke zvíťazí a kto bude prekliaty, začítajte sa do štvrtého dielu série z pera mladej slovenskej autorky Marje Holecyovej.
(Oficiálna anotácia vydavateľstva Fragment)

Vydavateľstvo: Fragment
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2011
Dátum čítania: 20.12.2011 – 1.1.2012

Vojna s Mariotom je za dverami a celé Spoločenstvo na čele s Henrichom, Mijou a Miseagom sa snaží prísť na spôsob, ako ju vyhrať. Keď sa na scéne objaví Timea, Zradkyňa, ktorá sa rozhodla znovu zradiť, začína sa kolotoč udalostí, ktoré vás budú nútiť čítať až do samého konca. Timea im totiž prezradí, že existuje posledná séria máp Magradu. No ako sa k nim dostanú a čím všetkým si budú musieť dediči prejsť, to si už budete musieť prečítať.

Emócie, minulosť a akcia
Epický záver slovenskej fantasy tetralógie. Ak ste prekonali aj tretí diel, štvrtý vám nesmie ujsť. Ak už nie pre knihu samotnú, tak preto, že tento diel vám objasní všetky nejasnosti a záhady, ktoré sa počas prvých troch dielov nazbierali. Zistíte, čo sa v skutočnosti stalo medzi Adrianou a Henrichom, Melániou a Mariotom počas ich posledného stretnutia aj prečo bol Ivan vykázaný z klanu či dôvod Metojovho správania a nevraživosti.
Preto je tento diel popretkávaný množstvom retrospektív. Uberá to síce na akčnosti a rýchlosti deja, no za tie informácie to stojí. Medzi kľudnejšie časti príbehu patrí aj vzťah medzi Mijou a Miseagom. No nedostáva sa im toľko pozornosti kvôli prípravám na nadchádzajúcu vojnu s Mariotom. Menej pozornosti je venované aj súrodencom Danke a Bartovi, Petemu či Natrige. 

Dediči a ich vývoj     
Mija aj Miseag sa počas troch kníh menili. Zmenili svoj prístup k sebe samotným, k sebe navzájom aj ku okoliu. Mija zostala stále tvrdohlavá a výbušná, no je čoraz viac odvážnou, miestami až ľahkovážnou. Miseaga z veľkej miery ovplyvňuje Kniha Odpovedí, no aj on sa zmenil. Podľahol romantickým citom k Miji a je ochotný obetovať sa aj pre niekoho iného ako samého seba či svojich najbližších. Neváha sa zúčastniť vojny a snaží sa prísť na spôsob, ako poraziť neporaziteľného. 

Obete vojny
Vo vojne sú obete nevyhnutnosťou a preto je tento diel najsmutnejší z celej série. Ak ste takí emotívny ako ja, nevyhnete sa vyroneniu nejakej tej slzičky. A bohužiaľ to nebude jednorázová záležitosť. Jediným pozitívnym aspektom hroziaceho zániku je, že spája ľudí, ktorí boli príliš tvrdohlaví, aby uznali, že si navzájom chýbajú. Takže sa môžete tešiť aj na nejaké to opätovné stretnutie a možno aj uzmierenie.
Ak vás už od čítania delí len koniec tejto recenzie, tak vás oslobodím s prísľubom, že keď dočítate poslednú vetu, budete sa pýtať

Naozaj to takto skončilo?


Knihe a celej sérii dávam 5 lienok, lebo autorka famózne zvládla príbeh zamotať aj rozmotať a napísala ho pútavo a emotívne. Hlavní hrdinovia mi vďaka nej prirástli k srdcu, hlavne Miseaga som si obzvlášť zamilovala. Zloduchovia boli nenávidenia hodní a celý čas som verila, že nakoniec dobro zvíťazí nad zlom. Ako to naozaj skončilo je už len na Vás, aby ste si to čo najskôr prečítali. Na čo ešte čakáte?

Prekliatie si môžete zakúpiť aj na gorila.sk

TU nájdete ešte nejaký bonus alebo čo sa do knihy nedostalo! Určite sa na to pozrite 

Pozn. obrázky som čerpala z weheartit.com
 
Princezná

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára